Blog: Hvad Slowfashion er for mig

Jeg har passion for Slowfashion. Det er en af mine kerneværdier i Sabine Petri, Danish Design. Men hvad betyder det egentlig?
For nogle er betydningen af slowfashion een ting, og for andre har det en anden betydning. Men for mig handler det i bund og grund om at give tøjet værdi.

Slowfashion er i virkeligheden det modsatte af Fastfashion.
Fastfashion er en betegnelse der ofte bliver brugt om de store tøjkæder der masseproducerer nyeste mode lynhurtigt. De producerer det billigt på fabrikker i Asien og kan sælge tøjet (alt for) billigt til kunden. Det er jo mega fedt tænker du måske? For så kan jeg få meget mere tøj for pengene.

Hårdt sat op:
Men dét der sker er, at du eksempelvis køber en t-shirt til 50 kr. Den har lige den farve som du har set i modebladene er den helt hotte. Fedt! På til festen og i vaskemaskinen bagefter. Ind på 40 grader og en tur i tørretumbleren sammen med ungernes tøj, uden egentlig at tænke så meget over det. T-shirten er nu krøbet en størrelse og sidesømmen er drejet helt om på maven – kender du det? Du endte med aldrig at få den på mere end den ene gang. Den ligger nu i skabet i bunken som du kan bruge når du går i haven.
Dvs. at du måske har brugt den een gang og du er faktisk ligeglad, for du gav jo kun 70 kr. Tøjet har ikke nogen værdi for dig, for den kostede jo ikke noget særligt –  i næste oprydning smider du den ud. Du er nu en del af køb og smid væk kulturen.

Hvis du måske har købt en t-shirt til 700 kr. så er jeg sikker på at du lige tager et kig i vaskeanvisningen hvor der måske står at den skal have 30 grader og ikke må tørretumbles. (Højst sandsynligt står der at den skal renses, selvom det er 100% bomuld, men det er noget vrøvl producenten skriver for at holde sin ryg fri hvis der skulle ske en vaskefejl.) Det kan være at den højere pris skyldes at den er produceret i Europa, hvor du ved at det er voksne mennesker under gode vilkår der har syet den. Der er allerede mere værdi i t-shirten nu, og det gør at du automatisk passer bedre på tøjet. Altså giver DU tøjet værdi. Hvis nu at der oven i købet er et håndbroderet logo på t-shirten tilføjer det endnu mere værdi, fordi der er lagt tid i tøjet. Hertil kommer så hvor mange gange du får t-shiten på. -Lad os sige lavt sat har du den på 10 gange, dvs. at den har kostet 70 kr. pr gang du har haft den på.. Her kunne du have smidt 10 t-shirts ud… tænk lige over det. det er ikke særlig bæredygtigt.

Tid, godt håndværk og produceret i DK = værdi.
Når jeg laver Slowfashion bruger jeg rigtig lang tid på udviklingen, for at få den perfekte pasform.  I industrien bliver det ofte hastet igennem fordi de skal nå en masse styles på meget kort tid og vigtig information går måske tabt i mail korrespondancen mellem designer og producent.
Jeg producerer p.t. alt i DK og det meste selv på mit eget værksted. dvs. at det er uddannede dygtige voksne mennesker der udvikler og producerer. Det giver en kæmpe værdi til tøjet!
Alt er velovervejet til mindste detalje, for kollektionerne udvikles løbende. En style er først klar, når den er klar. Kollektionen er lille og velovervejet til mindste detalje. Styles udgår og nye kommer til, løbende i forbindelse med årstiderne og mængde af materialer.

Der er ikke noget der bliver masseproduceret hos mig for mængden af materialerne har en naturlig begrænsning. Jeg opkøber ofte rester af metervarer fra andre designvirksomheder og bruger det i mine styles. Både fordi jeg kan lide tanken om at bruge rester og fordi at ulden fra f.eks. Armani bare er en super god kvalitet. Win win. 😉

Klassisk, tidsløst og god kvalitet.
Når jeg designer tøj tænker jeg at det skal bruges i flere sæsoner. Det skal være tilpas klassisk så det ikke går af mode lige med det samme. Silhuetterne er klassiske, men så kommer der nogle konstruktions detaljer der skiller sig ud.
Materialerne er velvalgte. Bløde og lækre, og min svaghed for uld og silke afspejler sig i kollektionen og ikke mindst i mine Custom Made kjoler. Kvaliteter du kan ånde i og hvor du siger “Mmm” når du mærker det mellem hænderne – det er det jeg går efter.
Jeg bruger mine skrædderteknikker til god pasform og er faktisk ret vild med håndsyning. 😀
Idet du passer godt på tøjet og materialerne og håndværket er i top, kan det holde i mange år. Du og jeg har givet tøjet værdi – og dét er Slowfashion.